בדיקת אבהות בבית משפט לענייני משפחה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

15456279_xxlמהי בדיקת אבהות? זוהי בדיקה גנטית, המאפשרת להוכיח קרבה משפחתית בין אב לילד. לבירור האבהות יש מטבע הדברים חשיבות רבה מאוד עבור כל הצדדים: האם, האב והילד, על כן נקבע כי בדיקה זו לא תיעשה אלא לפי צו של בית המשפט לענייני משפחה.

סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה

החוק בישראל קובע כי בדיקת אבהות תיעשה עם קבלת צו של בית משפט בלבד ולעניין זה ניתנה סמכות לבית המשפט לענייני משפחה. בית הדין הרבני רשאי לדון בסוגיה זו בהסכמת הצדדים בלבד ועל כן לרוב, תביעת אבהות מוגשת לבית המשפט. בבואו להחליט האם לאשר בדיקת אבהות, עומדים בפני בית המשפט שיקולים שונים ובראשם טובת הילד. על פיה קיימת לילד הזכות לדעת מיהו אביו וכן לממש את זכותו הקניינית לדמי מזונות מאביו. כמו כן, גם להורים יש זכויות במסגרת תביעת האבהות: האם – לממש את זכותה לתשלום מזונות מן האב ולו הזכות לקיים קשר עם הילד שלו ואף לתבוע למשמורת.

מה קורה כאשר ישנו חשש לממזרות? האם בית המשפט יאשר את ביצועה של הבדיקה? ומה קורה במצב שבו האב מסרב לבצע את הבדיקה? האם ניתן לכפות זאת עליו?

חשש לממזרות – האם תאושר הבדיקה?

אחת הבעיות אשר בית המשפט נדרש לה לעיתים בעת תביעת אבהות, היא חשש לממזרות. זהו מצב שבו האם הייתה נשואה בעת שילדה ובדיקת האבהות יכולה להוביל למסקנה כי האב איננו בעלה. על פי ההלכה, הילד הזה מוגדר כממזר ולדבר יש השלכה בדבר יכולתו להינשא כדת משה וישראל. בסיטואציה שכזו, בית המשפט צריך לאזן בין הנזק אשר עלול להיגרם לילד באם ייקבע כי הוא ממזר לבין הנזק אשר עלול להיגרם לו מאי ידיעת מוצאו הביולוגי. לעיתים, החשש לממזרות מביא לדחיית הבקשה, אולם במקרים אחרים, בית המשפט מאשר את הבקשה ומורה על ביצועה של הבדיקה למרות חשש של ממזרות. מדוע?

ראשית, משום שבתי הדין הרבניים עושים כל מאמץ להימנע מקביעת ממזרות, גם כאשר מונחת בפניהם בדיקת אבהות המעידה כי האב אינו בעלה של האם. שנית, כי אי הידיעה מיהו אביו, עלולה לגרום לילד לנזק פסיכולוגי רב, לתחושה של חרדה וחוסר ביטחון, לקשיים חברתיים וכיו"ב. משכך, בית המשפט מורה לעיתים על מתן הצו גם כאשר ישנו חשש לממזרות.

האם ניתן לכפות בדיקת אבהות?

הדעה הרווחת היא כי לא ניתן לכפות את ביצועה של בדיקת אבהות, אולם זוהי הנחה שגויה. החוק נתן בידי בית המשפט סמכות לכפות על מי שנטען כי הוא האב, לבצע בדיקת אבהות, בתנאי כי הוצגו בפני בית המשפט ראיות אשר מבססות סיכוי סביר כי הוא אכן האב. עד לפני מספר שנים, כאשר בדיקת אבהות בוצעה באמצעות בדיקת דם בלבד, היה קושי גדול יותר לכפות את ביצועה של הבדיקה וטענה של פגיעה באוטונומיה הייתה בהחלט יכולה להתקבל.

כיום, כאשר בדיקת אבהות מבוצעת באופן לא פולשני, למשל, על ידי לקיחה של דגימת שיער או דגימת רוק, בתי המשפט עושים שימוש בסמכות שניתנה להם וכופים את ביצועה של בדיקת אבהות במקרים המתאימים לכך.

בהקשר זה חשוב לציין כי בית המשפט רשאי לקבוע או לשלול אבהות גם ללא הממצא המדעי של הבדיקה וזאת בהתבסס על ראיות אחרות שהוצגו בפניו. אמנם, בית המשפט מעדיף באופן ברור את בדיקת הרקמות, היות שמדובר בראייה אובייקטיבית ומדויקת, אולם בהתאם לנסיבות העניין, יכול הוא לקבל הכרעה בנושא גם מבלי שבוצעה בדיקת אבהות.

 

אולי יעניין אותך גם:

האם בדיקת אבהות יכולה לשמש צידוק לקיום הפלה?

בדיקת אבהות לילדים שנולדו לזוגות חד מיניים בארצות הברית

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
פנינה פיירברג

פנינה פיירברג

מנהלת המרכז לבדיקת אבהות, מרכז ותיק עם ניסיון עשיר של טיפולים, ליווים ולקוחות מרוצים.
פנינה בעלת תואר במדעי החברה ומתמחה בתחומים של מחקר, בדיקות גינטיות ופנים גופי.

053-3536720
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!