שאלות ותשובות – בדיקת אבהות

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

שאלות ותשובותבדיקת אבהות מאפשרת להוכיח אבהות או לשלול אותה ומשכך, מדובר בסוגיה משפטית ואישית חשובה ביותר. כל ילד זכאי לדעת מהיכן הוא בא וכל גבר זכאי לדעת מיהו פרי חלציו. במאמר זה נביא בפניכם מקבץ שאלות ותשובות בתחום מעניין זה של בדיקת אבהות.

איזה חוק מעגן את הסוגיה של בדיקת אבהות?

ת: חוק מידע גנטי, תשס"א- 2,000 הוא החוק אשר עוסק בנושא של בדיקת אבהות ומבהיר מתי ניתן לבצעה ובאלו תנאים. חשוב לציין כי בדיקת אבהות תבוצע בצו של בית משפט בלבד ובדיקה אשר בוצע ללא צו, לא יהיה לה תוקף משפטי בישראל.

 מי רשאי לדרוש את ביצועה של בדיקת אבהות?

ת: כל אחד מן הצדדים – האישה, הגבר, או הילד באמצעות אפוטרופוס.

מתי בית המשפט לא יאשר בדיקת אבהות?

ת: כאשר לא הוצגו בפניו ראיות המעידות על אבהות וכאשר ביצוע הבדיקה אינו משרת את טובת הילד, למשל במקרה של חשש לממזרות. אז בית המשפט ייתכן ויימנע ממתן צו לביצוע הבדיקה, בשל ההשלכות של סטטוס זה.

כיצד מבוצעת בדיקת אבהות?

ת: בעבר, ניתן היה לבצע בדיקת אבהות רק באמצעות בדיקת דם, אולם כיום ניתן לבצע זאת באופן שאינו פולשני – על ידי לקיחת דגימת רוק או דגימת שיער מהגבר ומהילד.

 האם בבדיקת אבהות ניתן לגלות מחלות גנטיות?

ת: בהחלט, שהרי מדובר בבדיקת DNA ובמסגרתה ניתן לאתר קיומם של גנים שונים המעידים על הסיכוי לפתח מחלה מסוימת.

 האם בדיקת אבהות על פי סוג דם היא מדויקת?

ת: בדיקה על פי סוג דם יכולה לשלול אבהות אך לא לקבוע אבהות באופן מהימן משום שלאנשים רבים יש מערכת זהה של סוג דם. לשם הוכחת אבהות באופן מדויק יש  לבצע בדיקת סיווג רקמות, אז מדובר בבדיקה מדעית ואמינה, בעלת אחוזי דיוק גבוהים מאוד.

מתי יש לבצע בדיקה אבהות חוזרת?

ת: כאשר עולה חשש כי הבדיקה בוצעה באופן לקוי. יש לציין כי ביצוע בדיקה חוזרת מחייב פנייה לבית המשפט לענייני משפחה, אשר צריך לתת צו נוסף לביצוע הבדיקה. בית המשפט יאשר בדיקה אבהות נוספת, רק אם שוכנע כי יש ממש בטענות הליקוי ועל כן אין טעם בהגשת הבקשה, אלא אם ישנן הוכחות כלשהן לפגם בהליך.

 האם ניתן לחייב גבר בבדיקת אבהות?

ת: מאז שנת 2008, עת נכנס תיקון לחוק מידע גנטי, רשאי בית המשפט לכפות על האב לבצע בדיקת אבהות ובלבד כי בית המשפט שוכנע כי קיים סיכוי סביר לטענת האבהות וכי ניתנה לנבדק הזדמנות להשמיע את התנגדותו.

 מהי המשמעות של סירוב לביצוע בדיקת אבהות?

ת: בית המשפט יכול להטיל על הגבר המסרב לביצוע הבדיקה, קנס כספי ועונש מאסר. מעבר לכך, רשאי הוא לקבוע אבהות גם ללא שבוצעה בדיקת רקמות ובלבד כי הוצגו בפניו ראיות מספקות המניחות את הדעת ומבססות את קיומה של אבהות.

מהן ההשלכות של בדיקת אבהות?

ת: האב יהיה מחויב בתשלום מזונות ילדים ובמקביל, תקום לו הזכות למשמורת, על מנת שיוכל לקיים קשר עם הילד. אם לא ימלא האב את חובת המזונות, תוכל האם להגיש נגדו תביעת מזונות. בהתאמה, היה והאם לא תאפשר את הקשר בין האב לילד, תעמוד לאב הזכות להגיש תביעה למשמורת. כמו כן, לקביעת אבהות ישנן השלכות הנוגעות לתחום דיני הירושה, שהרי על פי החוק, הילד יהיה היורש של אביו.

האם יש צורך להיוועץ עם עורך דין?

ת: בכל הנוגע לבדיקת אבהות, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי, על מנת להבין את ההשלכות השונות של סוגיה זו. עבור האב, הוכחת אבהות תוביל לחובת תשלום מזונות וזכות לקיום קשר עם הילד. עבור האם, תקום לה הזכות למזונות ילדים והחובה לאפשר קשר בין האב לילד. כמו כן, אם מי מהצדדים שוקל להתנגד לביצוע הבדיקה, חשוב לדעת מהי המשמעות של צעד זה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
פנינה פיירברג

פנינה פיירברג

מנהלת המרכז לבדיקת אבהות, מרכז ותיק עם ניסיון עשיר של טיפולים, ליווים ולקוחות מרוצים.
פנינה בעלת תואר במדעי החברה ומתמחה בתחומים של מחקר, בדיקות גינטיות ופנים גופי.

053-3536720
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!