איך זה עובד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

איך מבצעים בדיקת אבהות?למעט מצבים נדירים כמו אחרי השתלת איברים למשל, החומר הגנטי (DNA) בכל אדם זהה כמעט לחלוטין בכל אחד ואחד מתאי הגוף שלו.

ברבייה המינית מצורפים החומרים הגנטיים של שני ההורים ולפיכך בכל בני האדם החומר התורשתי נגזר בקירוב במידה שווה משני ההורים. החומר התורשתי המהווה שילוב של החומרים הגנטיים של שני ההורים של הצאצא, נקרא בשפה המקצועית הגנום הגרעיני וזאת כיוון שהוא מצוי בגרעיני התאים.

בדיקת אבהות היא סוג ספציפי של בדיקת שארות, בדיקה שבאמצעותה ניתן לקבוע קרבה משפחתית בין שני בני אדם, כאשר בדיקה זו מבוצעת על דגימות DNA. מאחר והחומר הגנטי זהה בכל תאי הגוף כמעט ללא יוצאים מן הכלל, הרי שניתן להפיק את הדגימה מהדם של הנבדק, מהרוק שלו או כמעט מכל חומר ביולוגי אחר. עם זאת, לא ניתן להפיק את הדגימה מכל חומר ביולוגי באשר הוא. כך למשל לא ניתן להפיק את החומר הגנטי מעצמות ישנות מאוד של נפטרים או משערות ללא שורשים.

מה בעצם מחפשים בבדיקה?

במסגרת הבדיקה מחפשים בשתי הדגימות של החומר התורשתי קבוצה של סמנים מוגדרת היטב, שרוב הסיכויים שלא ניתן יהיה לזהות אותה בקרב שני נבדקים שאינם קרובי משפחה. אם בבדיקה יתברר כי כל הסמנים בשתי הדגימות זהים לחלוטין, ניתן יהיה להסיק ששתי הדגימות נלקחו מאותו הנבדק או שהדגימות נלקחו מזוג תאומים זהים. יש לציין בהקשר זה כי ישנו סיכוי ששני אנשים שאינם קרובי משפחה יהיו בעלי חומר תורשתי זהה, אך מדובר על סיכוי נמוך מאוד העומד על אחד לארבעה מיליארד.

אם בבדיקה מתגלה כי חצי מהסמנים הגנטיים זהים בין שתי הבדיקות, ניתן לקבוע כי הדגימות נלקחו מקרובים מדרגה ראשונה, כלומר אחים או הורה וצאצא, שכן במקרה של תאומים זהים, כפי שציינו, כל הסמנים יהיו זהים. לעומת זאת אם רק רבע מהסמנים זהים, הרי שמדובר בדגימות שנלקחו מבני דודים.

איך מבצעים בדיקת אבהות??

אם ישנו צורך לבצע בדיקת אבהות, כלומר לקבוע האם ישנו קשר של הורה וצאצא בין שני בני אדם, חשוב תחילה לבחון את הנושא ממספר בחינות. הבחינה הראשונה היא בחינת הצורך המשפטי בבדיקה. חשוב להבין כי על מנת שממצאי הבדיקה יהיו בעלי תוקף משפטי, על הבדיקה להיות מבוצעת מכוח צו רשמי של בית משפט לענייני משפחה. אי לכך, בניגוד לרוב מדינות העולם, שבהן כל אדם יכול לבצע בדיקת אבהות באופן פרטי ולהציג את הממצאים בבית המשפט, בישראל ניתן יהיה לעשות זאת רק אם הבדיקה בוצעה בהוראת בית המשפט.

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאם ישנו ספק ולו הקל שבקלים שממצאי הבדיקה יוכיחו כי הצאצא הוא למעשה ממזר, הרי שלא יוכל להתחתן ברבנות וכל צאצאיו לדורי דורות יהיו פסולי חיתון. כל עוד הצורך בביצוע הבדיקה מעוגן במציאות וכל עוד אין חשש שמא ממצאי הבדיקה יראו כי הצאצא הוא ממזר, ניתן בהחלט להגיש בקשה לבדיקת אבהות בצורה מסודרת לבית המשפט לענייני משפחה.

מה ניתן לעשות במקרה שבו עדיף שלא לערב את בית המשפט?

במקרים שבהם ישנו חשד לממזרות או במקרים שבהם ישנה שאיפה לבצע בדיקה דיסקרטית בבית, ניתן להזמין ערכה לנטילת דוגמיות DNA באופן פרטי מחברות המספקות שירות זה בישראל. במקרה הזה הדוגמיות תילקחנה באופן עצמאי ותישלחנה לבדיקת מעבדה בחו"ל. זאת כיוון שחל איסור לבצע בדיקות אבהות בישראל ללא אישור בית המשפט לענייני משפחה. חשוב לדעת כי בדיקת אבהות המבוצעת באופן פרטי לא תוכל לקבל הכרה בבתי המשפט בישראל.

האם ניתן לחייב אדם לעבור בדיקת אבהות?

מטבע הדברים לא ניתן לכפות על אדם לעבור בדיקת אבהות בכוח הזרוע, אך במקרה של סירוב לעבור בדיקת אבהות חרף צו רשמי מבית המשפט, רוב הסיכויים שהסירוב יוביל לכך שבית המשפט יקבל החלטות ללא צורך בביצוע הבדיקה כשהחלטות אלו מן הסתם לא יהיו לטובת הסרבן. כמו כן ניתן בהחלט לקנוס אדם שיסרב להגיע לבדיקת אבהות.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
פנינה פיירברג

פנינה פיירברג

מנהלת המרכז לבדיקת אבהות, מרכז ותיק עם ניסיון עשיר של טיפולים, ליווים ולקוחות מרוצים.
פנינה בעלת תואר במדעי החברה ומתמחה בתחומים של מחקר, בדיקות גינטיות ופנים גופי.

053-3536720
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!