בדיקת אבהות דרך קופות חולים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

בדיקת אבהות דרך קופת חוליםהתפתחויות מדעיות בכלל והתפתחות מדע הגנטיקה והביולוגיה המולקולרית בפרט הביאו לכך שניתן לזהות קשרי משפחה בין אנשים שונים בוודאות הקרובה למאה אחוזים. בדיקה של קשרי משפחה יכולה להיעשות באמצעות סיווג רקמות ובדיקת החומר הגנטי (DNA) במעבדות מיוחדות.

מכיוון שקופות החולים הן הגוף הקהילתי הנפוץ ביותר המעניק שירותי בריאות ושירותי מעבדה עולה השאלה "האם ניתן לבצע בדיקת אבהות דרך קופות חולים?" שאלה זו וסוגיות אחרות הקשורות לבדיקת אבהות נעשית רלוונטית מטעמים שונים ובפרט – כאשר נולד ילד מחוץ לנישואין או כאשר בני זוג מחליטים להתגרש.

מעבדות לסיווג רקמות

בדיקת אהבות איננה בשום פנים ואופן חלק מהרפואה הציבורית או מסל הבריאות הנוכחי ולכן בדיקת אבהות דרך קופות חולים היא אינה חלק מהתהליך. אין זו בדיקה נפוצה שמרבים לבצע אותה ולכן – לא ניתן להתקשר לקופת החולים ולהזמין תור לביצועה. לקופות החולים השונות – קופת חולים כללית, קופת חולים לאומית, מאוחדת או מכבי לא יכולות, לא מורשות ולא מציעות שירות סדיר של בדיקת אהבות. זהו שירות שנעשה במעבדות מתמחות בחלק מבתי החולים, כאשר חלק מבתי חולים אלה שייכים לקופות החולים.

קופת חולים כללית, למשל, אמנם איננה מציעה כאמור שירות ללקוחותיה של בדיקת אהבות, אך בתור הבעלים של בית חולים גדול (המרכז הרפואי בילינסון) בהחלט יש לה מעבדה העוסקת גם בכך. במקרה הצורך, המעבדה מספקת שירותים שונים של בדיקות גנטיות הנדרשות לחברי הקופה.

בהן למשל סיווג רקמות, בדיקת התאמה לקראת השתלה, בדיקת תורמים ומועמדים להשתת איברים או מח עצם, זיהוי מחלות גנטיות וכן גם בדיקה לזיהוי קשרי משפחה ובלשון הציבור – בדיקת אהבות. בדיקה כזאת תתבצע רק בהינתן תנאים חוקיים מאוד מסוימים ובהחלט לא כדבר שבשגרה. יש לציין שגם אם זו אחת המעבדות המובילות בישראל לסיווג רקמות, יש גם מעבדות נוספות כגון למשל זו הקיימת בבית החולים שיבא.

רק בצו בית משפט

בדיקת אהבות נעשית באמצעות בדיקת סמנים גנטיים, כאשר קיומם של סמנים זהים תעיד על קיום קשרי משפחה. על פי כמות הסמנים הזהה ניתן להסיק בין היתר על התאמה הורית (הוכחת אבהות או שלילתה). לצורך הבדיקה נלקחת בדיקת דם רגילה, אולם תאי הדם שמתייחסים אליהם יהיו לרוב תאי דם לבנים ולא התאים האדומים המשמשים בדרך כלל לזיהוי מחלות. יש גם בדיקות המבוססות על רוק או על חומר ביולוגי אחר, אך הפרוצדורה המקובלת לבדיקה הגנטית היא בדיקת דם.

העובדה שלא קיימת בדיקת אבהות דרך קופות החולים כדבר שבשגרה נובעת מכמה וכמה סיבות. ראשית, קיים העניין הרפואי – לבדיקה זו כשלעצמה, אם לא נלווית לכך שאלה כגון התאמה לצורך השתלת איבר, אין משמעות רפואית – בריאותית. זו גם הסיבה שזו אינה בדיקה המעוגנת בסל הבריאות. שנית, לקיומה של בדיקה זו ישנן השפעות מוסריות וחברתיות, שקופות החולים אינן מוסמכות לדון בהן.

שלישית, כמדינת חוק, הוחלט שבשאלות כבדות משקל כמו בדיקת קשרי משפחה בכלל ובדיקת אהבות בפרט, רק דיון משפטי מעמיק יוכל להתיר או לשלול. משום כך, בישראל ניתן לקיים בדיקת אהבות אך ורק בצו בית המשפט.

ראוי להוסיף שבשנים האחרונות ניתן למצוא גם אפשרות אחרת – לבצע בדיקת אהבות פרטית, בדרך כלל על ידי לקיחת בדיקת רוק. בדיקות אלה, בשל העניין החוקי, לא נעשות בישראל אלא בחו"ל והן לא מוכרות כראיה משפטית. בארץ, החוק העוסק בעניין הוא חד משמעי (יש התייחסות למשל בחוק מידע גנטי, תשס"א, 2000). כל בדיקה גנטית שאמורה לאשר או לשלול קשרי אבהות, גם אם כל הצדדים המעורבים מסכימים לביצועה, תתקיים אך ורק תחת היתר או הוראה מבית המשפט.

בדיקת אבהות דרך קופות חולים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
פנינה פיירברג

פנינה פיירברג

מנהלת המרכז לבדיקת אבהות, מרכז ותיק עם ניסיון עשיר של טיפולים, ליווים ולקוחות מרוצים.
פנינה בעלת תואר במדעי החברה ומתמחה בתחומים של מחקר, בדיקות גינטיות ופנים גופי.

053-3536720
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!