בדיקת אבהות בזמן הליך גירושין

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

7812137_xxlבמקרים רבים, נדרשת בדיקת אבהות בזמן הליך גירושין. זאת בשל ההשלכות המשפטיות של הכרה באבהות, אשר להן חשיבות רבה מאוד בעת פרידתם של בני הזוג.

הכרה באבהות מקימה לגבר חובה של תשלום מזונות ילדים ולצידה זכות למשמורת על הילדים -שתי סוגיות מפתח בכל הליך גירושין. במאמר זה נסביר מהי בדיקת אבהות, כיצד היא משפיעה על הליך הגירושין ומה קורה במצב שבו עריכת הבדיקה איננה משרתת את טובת הילד.

בדיקת אבהות – מהי?

על מנת להוכיח או לשלול את אבהותו של גבר לילד מסוים, יש לבצע בדיקת אבהות. זוהי למעשה בדיקת רקמות, בדיקה גנטית, אשר יכולה לקבוע את קיומו או העדרו של קשר ביולוגי בין הגבר לילד. זוהי בדיקה פשוטה אשר אינה כרוכה בכאב או אי נוחות והיא מבוצעת באמצעות לקיחה של דגימת רוק, דגימת שיער או בדיקת דם. בדיקת אבהות היא מהימנה מאוד בשל אחוזי הדיוק שלה ועל כן בית המשפט מסתמך עליה בבואו לקבל החלטה בתביעת אבהות.

בהקשר זה חשוב להדגיש כי החוק בישראל אינו מאפשר לעשות בדיקת אבהות ללא צו של בית המשפט לענייני משפחה. רק לאחר פנייה לבית המשפט וקבלת הצו, ניתן לערוך את הבדיקה ויש לבצעה באחד מן המכונים המורשים לכך, על מנת שהיא תהיה קבילה כראייה בבית המשפט. במקרים רבים, הצורך בביצוע בדיקת אבהות, עולה במסגרתו של הליך הגירושין וזאת בשל ההשלכות של ההכרה באבהות, כפי שיפורט להלן.

מה בין הכרה באבהות לגירושין?

קביעת אבהות יוצרת לאב חובה לתשלום מזונות ילדים וזכות למשמורת ילדים. אלו הן סוגיות מרכזיות בהליך גירושין ועל כן, כאשר מי מהצדדים מכחיש את האבהות, עולה הצורך בהגשת תביעה ובקבלת פסק דין הצהרתי בעניין זה. ישנם מצבים בהם בעת פרידת בני הזוג, מתכחש בן הזוג לאבהותו. על מנת שהאם תוכל לתבוע מזונות לילדיה, היא תידרש להוכיח את האבהות ולשם כך תגיש תביעה לבית המשפט במסגרתה יתבקש ליתן צו לביצוע בדיקת אבהות.

לעיתים המצב הוא הפוך, כאשר האב מבקש להסדיר, עם הפרידה, את נושא משמורת הילדים והאם מסרבת לעשות כן, בטענה כי הוא איננו האב. אז, יוכל הגבר להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, תביעת אבהות ולהוכיח כי הוא אכן האב ולפיכך כי יש לו זכויות משמורת על הילדים. למותר לציין, כי להכרה באבהות יש גם משמעות רבה עבור הילד, הן מבחינה פסיכולוגית והן מבחינה משפטית של זכאות למזונות ולירושה בעתיד. על כן, טובת הילד היא שיקול חשוב העומד בפני בית המשפט בעת תביעת אבהות.

בדיקת אבהות בזמן הליך גירושין: הבדיקה אינה משרתת את טובת הילד

בשל החשיבות הרבה של הכרה באבהות, הן עבור ההורים והן עבור הילד, בתי המשפט מקבלים את מרבית התביעות המוגשות להם ומאשרים את ביצועה של בדיקת רקמות. אולם, כאשר ביצוע הבדיקה עלולה לפגוע בטובת הילד, ייתכן מאוד ובית המשפט לא יאשר את ביצוע הבדיקה. מדובר בדרך כלל במצב של חשש לממזרות, כאשר יש חשד כי בזמן הנישואים, נכנסה האם להיריון מגבר אחר, שאינו בעלה.

בשל ההשלכות של סטטוס הממזרות, בית המשפט ישקול היטב האם לאשר את ביצוע הבדיקה או לדחות את הבקשה, על מנת לשמור על טובת הילד בהליך המשפטי. מחד, אי הידיעה מיהו אביו הביולוגי, יכולה להסב לילד נזק משמעותי ומאידך, לסטטוס של ממזרות יש השלכה אישית וחברתית בישראל. בית המשפט בוחן כל מקרה לגופו, בהתאם לנסיבות, תוך הבנה כי בחלק ניכר מן המקרים, בית הדין הרבני אינו קובע ממזרות גם אם בוצעה בדיקת אבהות המוכיחה כי האב אינו הבעל.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
פנינה פיירברג

פנינה פיירברג

מנהלת המרכז לבדיקת אבהות, מרכז ותיק עם ניסיון עשיר של טיפולים, ליווים ולקוחות מרוצים.
פנינה בעלת תואר במדעי החברה ומתמחה בתחומים של מחקר, בדיקות גינטיות ופנים גופי.

053-3536720
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!