בדיקת אבהות – דיקור מי שפיר, סיסי שליה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

מי שפיר סיסי שליהבמקרה שבו נוצר מצב המצדיק בירור של זהות האב במהלך ההיריון, א ליתר דיוק במקרה שבו נוצר מצב המצדיק מבחינת בית משפט לענייני משפחה בירור של זהות האב במהלך ההיריון, יוציא בית המשפט צו רשמי לביצוע בדיקת אבהות.

זאת כמובן רק בתנאי שהאישה ההרה מסכימה לעבור את הבדיקה לאחר שהובהרו לה כל הסיבוכים הפוטנציאליים הכרוכים בביצוע בדיקת מי שפיר או סיסי שלייה.

במאמר שלפניכם נפרט אודות שתי הבדיקות שהוזכרו לעיל, אך לפני שנפתח בדברים חשוב לציין כי ניתן לברר את זהות האב בהיריון מבלי לערב את בית המשפט, על ידי בחירה באפשרות של ביצוע בדיקת אבהות באופן פרטי המבוססת על דגימות דם. בדמה של האישה ההרה ניתן למצוא מקטעים חופשיים של חומר גנטי שמקורו בתאי העובר. אי לכך, על ידי הפרדת המקטעים העובריים מהמקטעים האימהיים, ניתן לבודד את החומר הגנטי של העובר ולבצע עליו את בדיקת האבהות.

בדיקה פרטית מחייבת את הנבדקים לשלוח את הדגימות למעבדה הממוקמת בחו"ל, שכן לפי חוק מידע גנטי, אין לבצע בישראל בדיקת אבהות ללא צו בית משפט. כמו כן בניגוד לממצאים שיעלו בבדיקת מי שפיר או בבדיקת סיסי שלייה, בדיקת אבהות פרטית המבוצעת במהלך ההיריון לא תוכר בבית המשפט.

מה היא בדיקת מי שפיר?

בדיקת מי שפיר היא בדיקה שברוב המקרים לא מבוצעת לצורך בירור זהות אבי העובר, אלא לצורך אבחון של מומים גנטיים בעובר. מאחר ולצורך אבחון המומים יש לשאוב משק השפיר כמות מסוימת של מי שפיר, הרי שניתן לבצע את הבדיקה רק בשלב שבו יש מספיק מי שפיר לצורך שאיבת הדוגמית בצורה בטוחה. בדרך כלל הבדיקה מבוצעת במקרים שבהם מתברר כי העובר נמצא בסיכון מוגבר לחלות במומים גנטיים מולדים כמו למשל סיסטיק פיברוזיס, תסמונת דאון או אנמיה חרמשית.

את הבדיקה ניתן לבצע החל מהשבוע ה- 13 להיריון, כשבגדול נהוג לבצע אותה בין השבוע ה- 15 לשבוע העשרים להיריון ותוך שבועיים ממועד ביצוע הבדיקה לרוב ניתן לקבל תוצאות. השאיבה של מי השפיר לצורך ניתוח הדגימה מבוצעת באמצעות מחט ארוכה ודקיקה. סך הכול שואבים באמצעות המחט 20-30 סמ"ק של מי שפיר, כאשר תוך כשלוש שעות בלבד כמות זו מתחדשת מאליה ולפיכך העובר לא סובל ממחסור במי שפיר.

את המחט מחדיר הרופא המבצע את הבדיקה דרך קיר הבטן או במקרים מסוימים דרך קצה הנרתיק בזמן שהוא עוקב אחרי המחט באמצעות אולטרסאונד.

מה היא בדיקת סיסי שליה?

בדיקת סיסי שליה היא בדיקה המזכירה מאוד את בדיקת מי השפיר, רק שבבדיקה זו לא שואבים מי שפיר, אלא סיסי שליה. היתרון המשמעותי של בדיקת סיסי השליה בא לידי ביטוי בכך שניתן לבצע אותה בשלב מוקדם יותר בהיריון בהשוואה לבדיקת מי השפיר. למעשה את בדיקת סיסי השליה ניתן לבצע כעשרה עד 13 שבועות בלבד לאחר המחזור האחרון.

בדיקה זו בדומה לבדיקת מי שפיר מבוצעת בדרך כלל לא לצורך בירור זהות האב כי אם לצורך בירור תוצאות לא תקינות בבדיקת שקיפות עורפית ואולטרסאונד, במקרה של סיפור משפחתי של פגמים גנטיים או הפרעות כרומוזומליות, במקרה שבו אחד מההורים נשא של מוטציה גנטית ידועה כלשהי או במקרה שבו גיל האם מעל שלושים וחמש.

בכל מקרה שבו בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר מבוצעת לצורך בירור זהות האב, יש להמליץ על בירור מומים גנטיים בהתאם לצורך.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
פנינה פיירברג

פנינה פיירברג

מנהלת המרכז לבדיקת אבהות, מרכז ותיק עם ניסיון עשיר של טיפולים, ליווים ולקוחות מרוצים.
פנינה בעלת תואר במדעי החברה ומתמחה בתחומים של מחקר, בדיקות גינטיות ופנים גופי.

053-3536720
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!