האם חשש לממזרות מונע בדיקת אבהות?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

ההאם חשש לממזרות מונע בדיקת אבהות?תרחיש לפיו מעוניינים לדעת האם אדם כלשהו הוא אביו של ילד שמור לא רק לדרמות טלוויזיוניות, אלא עשוי להיות חלק מהמציאות של לא מעט אנשים.

מעבר להיבטים הטכניים של הבדיקה – לרוב מספיקה בדיקת רקמות פשוטה כדי לדעת את התשובה – עולות שאלות בירוקרטיות או אפילו מוסריות ביחס אליה.

יש מצבים בהם עצם קיום הבדיקה מוטל בספק, לעיתים בהחלטת בית המשפט. במאמר הנוכחי נציג בפניכם את הקשר הקיים, לכאורה או שלא, בין החשש לממזרות לבין היכולת לבצע בדיקת אבהות.

כך טובת הילד מסבכת את התמונה

לא צריך להיות מומחה למשפט כדי לדעת שבמקרים משפטיים הנוגעים למשפחה, דוגמת מקרי גירושין, בית המשפט יעמיד במרכז התמונה את טובת הילד. לכאורה המניעים כאן טהורים, אבל בפועל הם עלולים להיות מעוררי מחלוקת.

כך בסירוב האחרון לאפשר להורים חד מיניים לאמץ ילדים מתוך מניעים של "טובת הילד". במקרה של בדיקת אבהות התמונה דומה, כאשר ההתגשות היא בין הצורך לדעת את האמת לגבי אביו האמיתי של הילד לבין החשש שהידיעה הזו תביא להכרזה של הילד כממזר.

ברור שעצם ההכרזה על ילד כממזר צפויה להשליך עליו משך כל חייו, כאשר בהתאם לדיני המשפט העברי הוא אינו יכול כממזר להתחתן בבגרותו כדת משה וישראל. הוא יוכל להינשא רק לממזרה או לגיורת, ואם זה לא מספיק הרי שגם הילדים והדורות הבאים שלהם יהיו בעלי ההגדרה הלא מחמיאה של ממזרים.

זוהי דילמה שמעסיקה בתי משפט רבים, שרואים התנגשות אפשרית בין שני דברים: מצד אחד בדיקה עובדתית שתאפשר להגיע לחקר האמת, ומצד שני הידיעה שהאמת לא תמיד ידועה לנו.

תרחיש מקובל: האב מבקש לבצע את הבדיקה

יש סיבות שונות שמעלות את הצורך לבצע את בדיקת האבהות. במספר לא מבוטל של מקרים האב הוא שמבקש לבצע את הבדיקה, אבל זה לא הופך את התמונה ליותר פשוטה. ההנחה היא שעצם קבלת התשובה לגבי האבהות צפויה להשפיע על כל אחד מהצדדים במידה משמעותית.

הידיעה הזו תביא מן הסתם לפיתוח קשרים בין האב לבן, שהם לא רק רגשיים אלא גם כלכליים: אם ההורים גרושים או לא נמצאים בזוגיות, לדוגמת, בשלב הזה ייכנסו לתמונה דמי המזונות (מה שאומר שהסוגיה הזו תשפיע גם על אמו של הילד).בדיקת אבהות

על אותו עיקרון האבהות עשויה להעניק לאב זכאות להסדרי משמורת על הילד. סוגיה נוספת שלא כולם שמים אליה לב היא שהקשר הזה יכול להשפיע גם מבחינה רפואית. ידיעת הקשרים האלה תאפשר יצירת תיק רפואי משפחתי, עם גישה לנתונים של כל אחד מבני המשפחה ה"חדשה" שנוצרה. בדרך זו עשויה להשתנות תמונה האבחון והטיפול בכל אחד מהמעורבים בשורה ארוכה של מצבים.

בהתחשב בהשלכות המשמעותיות האלה, לא מפתיע מדוע בתי המשפט מתנהלים ברגישות עצומה בשדה המשחק הזה. אם ישנה סבירות גבוהה יחסית לכך שהילד הוא ממזר – המקרה הקלאסי הוא אם שניהלה רומן מחוץ לנישואין – יכול להיות שבתי המשפט יחליטו לא לאפשר את ביצועה של הבדיקה.

הם מתנהלים במקרה הזה על פי הלכת "רוב בעילות אחר בעל", שהיא למעשה קביעה (או אם תרצו אמונה) שאישה שמקיימת יחסי מין עם בעלה אבל גם אם גבר אחר במקביל  – הבן "יהיה" של הבעל ולא של השותף לחדר המיטות.

על כל פנים, אין כאן תשובה חד משמעית. כל מקרה עשוי להישקל לגופו, מה גם שיש מדיניות שונה בקרב שופטים שונים. ההתבוננות בכל מקרה צפויה להיות על מכלול השיקולים והנסיבות.

אולי יעניין אותך גם:

האם בדיקת אבהות יכולה לשמש צידוק לקיום הפלה?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!
פנינה פיירברג

פנינה פיירברג

מנהלת המרכז לבדיקת אבהות, מרכז ותיק עם ניסיון עשיר של טיפולים, ליווים ולקוחות מרוצים.
פנינה בעלת תואר במדעי החברה ומתמחה בתחומים של מחקר, בדיקות גינטיות ופנים גופי.

053-3536720
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!