בדיקת אבהות פרטית

צו הורות – חשוב לדעת!

צו הורות לבני זוג מאותו מין נפסק על ידי בית המשפט. מדובר בפסק דין הצהרתי על פיו, בן זוגו של הורה ביולוגי מאותו מין, ירשם כהורה, וזאת ללא הליך של אימוץ.

לדוגמה, בנות זוג המבקשות להירשם כהורים לילד שרק אחת מהן היא אימו הביולוגית, תוכלנה להירשם שתיהן כאימהות של הילד. בת הזוג שאינה ההורה הביולוגי תוכר גם כאימו של הילד וכאפוטרופוס טבעי שלו .

צו אימוץ לעומת צו הורות מחייב בדיקות של מחלקות רווחה, כאשר נבדקת כשרות המאמץ, והוא אינו מעורב בהליך של פונדקאות.

צו הורות לבני זוג מאותו מיןצו הורות

בקשה למתן צו הורות

הצו מקנה מעמד חוקי להורים המיועדים במסגרת הליך הפונדקאות או הליך תרומת זרע

מרגע מתן הצו, בני זוג שהיו מעורבים בהליך של פונדקאות או תרומת זרע, הופכים להורים חוקיים של הילד.

שינוי במגמה של פסקי הדין לכיוון הכרה במשפחה חד הורית, ומתן זכות הורות לבן זוגו של הורה ביולוגי

חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד) תשנ"ו – 1996 מעגן את הזכות של הורים מיועדים בני זוג איש ואישה, להגיש בקשה למתן צו הורות עבור ילד שנולד בהליך של פונדקאות.

בית המשפט הכיר עם השנים במעמד של בני זוג מאותו מין, ומיסד את הסטטוס של משפחה חד מינית, ובהתאם גם כאן את הזכות לצו הורות. ההכרה הזו הולכת ומתרחבת.

בהתאם, חל גם שינוי בפסיקות מאי הכרה בבן הזוג מאותו מין של הורה ביולוגי כהורה חוקי לילד, ועד להכרה מוחלטת.

בית המשפט קבע לא אחת, שתביעה למשמורת משותפת של שני בני הזוג לא תישלל . נפסק שיש דמיון בין זוג הורים על פי החוק, לבין בני זוג מאותו מין שחיו יחד, גידלו ילד שנולד בהליך של פונדקאות או תרומת זרע, ונפרדו.

בית המשפט קבע שיש לתת צו הורות במסגרת פסק דין לבן זוג של הורה ביולוגי, בהיותו כמי שלקח חלק פעיל ומשמעותי בחיי הילד ובגידולו. בית המשפט קבע שגם ההורה שאינו הורה ביולוגי ירשם במשרד הפנים כהורהו של הילד.

הכרה בהורות גם ללא הסכמה של ההורה הביולוגי:

שינוי נוסף ומתקדם יותר חל בפסק דין תקדימי שניתן ב 2014. במקרה זה בית המשפט העליון הכיר בבן זוג מאותו מין של הורה ביולוגי / גנטי – כהורה של הילד, וקבע שבן הזוג רשאי להסדרי ראיה ומשמורת ולמעמד של אפוטרופוס, אחרי שבני הזוג נפרדו, וזאת בדומה לבני זוג נשואים שהתגרשו, גם במקרה שההורה הביולוגי מסרב לכך.

מדובר בחידוש משמעותי וצעד נוסף להכרה בזכויות של בני זוג במסגרת משפחה חד הורית, על פיו, בתנאים מסוימים במקרה של פרידת בני הזוג, אין צורך בהסכמה של ההורה הביולוגי למימוש זכותו של בן זוגו לשעבר להכיר בו כאפוטרופוס לילד שהוא חלק מהתא המשפחתי, ולזכויות הוריות נוספות המגיעות לו.

 

אולי יעניין אותך גם:

בדיקת אבהות לזוגות חד מיניים – מעמד משפטי

שאלות ותשובות – כל מה שרצית לדעת על בדיקת אבהות!

Exit mobile version